Er is een handige slideshow met alle plaatjes achter elkaar beschikbaar (druk op F11 voor fullscreen). Een bericht achterlaten op het prikbord kan hier en met mij mailen kan nog steeds via mail@eijkemans.com.

Tanzania

31 december 2009
Vreemd is dat toch. Als ik door het autoraam naar buiten kijk naar de krotten langs de kant van de weg richting werk zie ik alleen maar glimlachende mensen. Mensen die echt helemaal niets bezitten maar met veel vrolijkheid hun leven beleven. Dat was toch wat anders op Centraal Station Amsterdam op maandagmorgen. Het aantal glimlachende mensen dat daar rondliep was op één hand te tellen. Hoe minder je hebt, hoe vrolijker je kennelijk wordt.

De chauffeur die mij rondrijdt heet Safari. Dat betekent 'reis' in het Swahili. Die naam heeft hij gekregen omdat hij op reis is geboren. Zijn dochter heet Happy, omdat Safari en zijn vrouw in een blije bui waren toen zij ter wereld kwam. Sommige mensen zijn de pineut. Die worden namelijk geboren tijdens een overstroming. Of tijdens een hongersnood.

Wat ik Safari snel gevraagd heb is om geen 'Sir' meer te zeggen. Ik voelde me daar toch wat ongemakkelijk bij. Het kostte Safari even wat moeite om daar aan te wennen. Mijn vraag om dat dus niet meer te doen werd beantwoord met een instemmend 'Yes, Sir'. Pas toen ik hem zelf 'Sir' ging noemen hield het op. Vaak is het heel handig om bij Safari in de auto te zitten. Want het verkeer in Dar es Salaam staat regelmatig goed vast. Safari was vroeger taxi-chauffeur en kent alle sluiproutes. En hij heeft er weinig moeite mee om af en toe gewoon even lekker door te drukken met de auto. Want zo gaat dat hier op de weg. Ook al is dit een vrij socialistisch land.

Girl playing in the streets (Zanzibar)

Soms rijd ik zelf. Dat was even wennen, want het verkeer rijdt hier aan de andere kant. De 'verkeerde kant', zouden we in Nederland zeggen. Je belangrijkste hulpmiddel is niet je achteruitkijkspiegel maar de voorruit. Want er zijn drie rijbanen. Eentje voor het verkeer dat met je mee rijdt, eentje voor het verkeer dat je tegemoet komt, en eentje voor beiden. En juist die middelste baan is waar je dus goed moet uitkijken. Als je zelf rondrijdt dan leer je de stad veel beter kennen. Ook kun je een tuk-tuk nemen, een soort van gemotoriseerde rickshaw. In ontwikkelingslanden is dat hét ideale vervoersmiddel omdat je ermee om de files heen kunt rijden.

Dar es Salaam ligt aan zee en is de tweede havenstad van Afrika. Het is een vieze stinkstad met flink wat verkeer. Gelukkig woon ik aan zee. Op een kleine compound. Met bewaking met grote geweren, alhoewel die bewaking er eigenlijk alleen maar is om potentiële dieven af te schrikken. Op straat is het vrij veilig. Ook is er een zwembad op de compound. Niet van Olympische afmetingen maar wel bijna. Ik ligt er vrijwel dagelijks in. Vooral om af te koelen, want het is 's middags tegen de 32 graden.

Big Fish (Bagamoyo)

Er is ook electriciteit. Maar niet altijd, en dan wordt de generator aangezet. Als de stroom er wel is dan varieert het voltage van 120 volt tot 360 volt. Daarom zit er een beveiliging tussen alle apparaten en het stroomnet. Als de stroom er niet is dan zit de hele wijk zonder stroom. Iedere dag is er weer een andere wijk de pineut om zodoende toch aan de vraag te kunnen voldoen. Want er is lang niet genoeg capaciteit op de kabels van de electriciteitscentrales bij het Victoria-meer naar Dar es Salaam. De Wereldbank kan dit met een lening oplossen. Maar dan moet de prijs van electriciteit wel omhoog, want anders is het niet te financieren. Maar over een half jaar zijn er verkiezingen. En daarom gebeurt er dus niets. Behalve dat de stroom regelmatig uitvalt.

Ik ben hier een muzungu, een blanke. Maar dat woord betekent ook 'rijk'. Want alle blanken zijn rijk. Dat denkt ook Safari. Want als ik de pin-automaat gebruik dan komen daar grote hoeveelheden bankbiljetten uitrollen. Dat komt niet door mijn saldo maar omdat de grootste coupure tienduizend shilling is, zo'n vijf euro. Als je hem probeert uit te leggen dat er in Nederland ook arme mensen zijn dan kijkt hij je nietsbegrijpend aan. Even laten komt de vraag dan toch: "Als jullie zelf arme mensen hebben, waarom komen jullie hier dan geld naar toe brengen?" Uitleggen dat armoede relatief is, heeft niet veel zin. Tegen dergelijke PVV-logica kan niets op.

The beach, Tanzanian style (Dar es Salaam)

Ik werk in Dar es Salaam voor Zain. Zain is de op twee na grootste mobiele netwerkaanbieder ter wereld, gemeten naar het aantal landen. Ik help ze met het opzetten van een nieuw bedrijfsonderdeel dat bedrijven door heel Tanzania heen helpt hun bedrijfsnetwerken aan elkaar te koppelen. Bij Zain zit ik op de vloer, tussen de Tanzanianen. Ik ben niet de enige blanke die hier rondloopt, maar er zijn er niet zo heel veel. Als je tussen de Tanzanianen zelf gaat zitten dan hoor je nog eens wat. Zoals de laatste roddels. Wat er in het weekend te doen is. Of enkele woordjes Swahili. Het wordt in ieder geval gewaardeerd. En eerlijk is eerlijk, met de hoger opgeleide Tanzanianen hier voel ik mij meer verwant dan met bijvoorbeeld een blanke Nederlandse Bijbel-gordelbewoner die zijn kinderen om religieuze redenen niet inent.

Met de Tanzanianen kan ik prima opschieten. Het zijn lieve en zachtaardige mensen. Willem, die in vroegere tijden de baas van KPN Mobiel was en die nu de hoofdaannemer van de opdracht is, vindt ze op Indonesiërs lijken. Boos worden ze nooit. En er wordt een heleboel tussen de regels door gezegd. De cultuur is vrij oraal. En dus leest niemand zijn e-mail. Ook het typisch Nederlandse planmatige werkt niet. Afspraken vinden over het algemeen veel later plaats dan gepland. De meeste afspraken worden echter (achteraf) afgezegd. Dan hadden mensen toch geen tijd. Zo werkt dat hier. Toen ik eens een keer precies op tijd bij een klant kwam werd ik vreemd aangekeken. "Hee, bent u er nu al?".

Hippopotamus (Saadani National Park)

HIV is een groot probleem in Tanzania. Zo'n tien procent van de mensen is besmet. Dat is nog niet zoveel als in sommige andere Afrikaanse landen, maar toch nog best wel wat. Als je alle bejaarden en kleine kinderen er vanaf haalt, dan begrijp je dat dat percentage onder jongeren nog veel groter is. Ook bij Zain is er aandacht voor. Zo hangen er overal posters en worden er op kantoor gratis condooms uitgedeeld. Toen de mand bij mij voorbijkwam maakte ik de grap: "Hebben jullie er geen XL tussen zitten?". De Tanzaniaan van twee meter die naast mij stond moest daar heel hard om lachen.

Voor een goede voorlichting over condoomgebruik en de distributie van HIV-medicijnen, heb je een goed gestructureerde organisatie nodig. Ik heb me laten vertellen dat de enige organisatie die dat hier écht zou kunnen de Tanzaniaanse Katholieke Kerk is. Maar die mensen zien AIDS als een straf van God voor losbandig leven. En dus laten zij een unieke kans aan zich voorbij gaan om de door hen gepredikte naastenliefde te tonen. Gevoed door Rome zorgt door heel Afrika heen dit soort dogmatisch denken voor onnoemelijk veel menselijk leed. Inclusief het overlijden van miljoenen mensen.

Two giraffes (Saadani National Park)

Dar es Salaam is een beetje een platte stad. Musea zijn er vrijwel niet, stadsparken al helemaal niet, en er is één bioscoop. Op dat soort momenten ga je Amsterdam, met op elke hoek van de straat wel iets te doen, wel een beetje missen. Gelukkig is er een mooie strandtent, van het type wit zand en palmbladeren dak, op tien minuten loopafstand. Als je dan in de schemering met je drankje over de Indische Oceaan uitkijkt, dan is dat ook best mooi.

Maar buiten Dar es Salaam is er juist weer heel veel te doen. Zo ligt het eiland Zanzibar op drie uur varen afstand. Daar kun je fantastisch duiken. En binnen drie à vier uur rijden heb je al drie safari-parken liggen. Met alle dieren die je je maar wensen kunt. Helemaal in het noorden van Tanzania vindt je de Serengeti en Mount Kilimanjaro. Daar ga ik heen als ik hier bij Zain klaar ben. En om Tanzania heen ligt een aantal bijzonder interessante landen, zoals Rwanda en Uganda. Genoeg te doen nog dus!

Gelukkig Nieuwjaar!
Paul


Volgende keer: Gorillas in the Mist

Vorige keer: Faces of Ecuador


Muzungu! Muzungu! (Zanzibar) Repairing clothes (Zanzibar) Cleaning the floor (Zanzibar)

Zanzibar is well known for its spices, like nutmeg A fisherman washing his hair (Zanzibar) In the harbour (Zanzibar)


Wrecked on the beach (Bagamoyo) A traditional dhow (Bagamoyo) Big Fish (Bagamoyo)


Fishy Business (Bagamoyo) Lively Lifeguard (Bagamoyo) Bagamoyo used to be a German colonial town


Two Windows (Bagamoyo) Saadani National Park is close to Dar es Salaam,
and famous for its riverside wildlife
Mangrove Kingfisher
(Saadani National Park)



The Mangrove Crab (Saadani National Park) Are you looking at me?
(Saadani National Park)
God's gift to the Animal Kingdom
(Saadani National Park)



Black and White
(Saadani National Park)
Hiding in the bush
(Saadani National Park)
Spreading its wings
(Saadani National Park)



A Baobap-tree at dusk
(Saadani National Park)
Hunting for insects
(Saadani National Park)
A vulture in a tree
(Saadani National Park)



Yellow Snake
(Saadani National Park)
In the doorway
(Saadani National Park)



Girl in the Swahili neighborhood
(Dar es Salaam)
Flamingo Parade
(Dar es Salaam)



Girl in Blue (Dar es Salaam) A Tanzanian wedding (Dar es Salaam) Girls going to school (Dar es Salaam)



Looking out over sea
(Dar es Salaam)
Proud to be a Masai
(Dar es Salaam)
Paul and Friends
(Dar es Salaam, photo: Peter Schoppert)


Tanzanian Flag
(Dar es Salaam)